Cały dziecięcy świat i to, co je otacza, jest niezastąpionym źródłem do poznawania nowych rzeczy. Dzieci uczą się spontanicznie przez zabawę i obserwowanie swoich rodziców. Jeśli im na to pozwolimy w różnych momentach życia, wyrosną na mądrych, niezależnych i wolnych ludzi. Jak w domowych warunkach wspomagać zdrowy rozwój dziecka? Czy nauka gotowania dla dzieci jest korzystna? Kiedy i jak zacząć? Podpowiadamy!
Nauka gotowania dla dzieci od najmłodszych lat
Maria Montessori powiedziała: „Mamy zwyczaj usługiwać naszym dzieciom. Obsługujemy je, co jest niebezpieczne, gdyż zabija to ich spontaniczną, celową aktywność”. Nie sposób się nie zgodzić z tym twierdzeniem. Każdy rodzic w końcu pragnie, aby ich pociecha była samodzielna. Mimo to dzieci bez przerwy słyszą: „Nie rób tak!”, „Jesteś na to za mały!”, „Nie ruszaj tego, bo zrobisz sobie krzywdę!” albo „Zrobię to za Ciebie – tak będzie szybciej”. Najczęściej te słowa padają w sytuacjach stresowych, kiedy ziemniaki zaczynają kipieć, a dziecko chcąc nam pomóc, sięga po ostry nóż. Jak temu zaradzić?
Zwyczajnie. Angażuj malucha w domowe czynności od najmłodszych lat. Nauka gotowania dla dzieci to ciekawa przygoda. Stymuluje wszystkie zmysły, pomaga w ćwiczeniu motoryki małej, odpręża.
Nauka gotowania dla dzieci – od czego zacząć?
Już niemowlaki można powoli oswajać z kuchnią. Nie zamykaj się w niej. Nie gotuj, kiedy dziecko śpi. I najważniejsze: jedz razem z nim. Wspieraj i pilnuj, ale pozwól jeść samemu. To bardzo ważna umiejętność w życiu małego bobasa. Dziecko, tak samo, jak dorosły, również lubi mieć wybór. Nauka gotowania dla dzieci kilkumiesięcznych to nic innego jak samodzielne smakowanie potraw. Dzieci rozwijają zmysł dotyku i smaku przez wkładanie różnych rzeczy do ust. Zgniatanie, rozciąganie, rozlewanie, lizanie to nie tylko świetna zabawa, ale przede wszystkim nauka. Dotykając produktów, zapoznają się z różnymi fakturami produktów. Uczą się smaków i konsystencji.
Nauka gotowania dla dzieci nieco starszych
Kiedy w okresie niemowlęctwa oswoisz dziecko z kuchnią i z celebrowaniem wspólnych posiłków, naturalnie będzie się ono ciekawiło sposobem przygotowywania jedzenia. To idealny moment na naukę gotowania dla dzieci, a przy okazji wspólne spędzanie czasu. Nie bój się zaangażować malucha! Nawet trzylatek może pomóc umyć warzywa i owoce lub zagnieść ciasto na pierogi. Oczywiście należy pamiętać o bezpieczeństwie naszych pociech i usunąć niebezpieczne przedmioty z ich zasięgu. W pracy w kuchni z przedszkolakami przydatne będą pomocniki kuchenne, czyli specjalne schodki z zabezpieczającą je poprzeczką. Dzięki nim dzieci spokojnie sięgają do blatu i stabilnie stoją.
Co daje nauka gotowania dla dzieci przedszkolnych?
Okres od niemowlęctwa do szkoły podstawowej jest bardzo intensywnym czasem w życiu małego człowieka. W tym czasie rozwijają się najważniejsze umiejętności. Wspólna nauka gotowania dla dzieci to dobry czas na obserwowanie przedszkolaka. Jak reaguje na nowe smaki, czy rozróżnia kolory, czy rozpoznaje warzywa i owoce. Pod czujnym okiem rodzica dziecko ćwiczy ręce i paluszki poprzez ugniatanie, krojenie i smarowanie. Czas spędzony w kuchni pozwala rozpoznawać związki przyczynowo-skutkowe, jak z jednej rzeczy powstają inne. To wyjątkowy, prosty i naturalny sposób na dostarczenie wielu bodźców sensorycznych oraz naukę cierpliwości.
Trzeba pamiętać, że nauka gotowanie dla dzieci nie kończy się na samej pracy w kuchni. To również umiejętność rozpoznawania i nazywania różnych naczyń i akcesoriów kuchennych. Dzieci przez zabawę uczą się nakrywania do stołu, posługiwania się prawidłowo sztućcami oraz ogólnego zachowania podczas posiłków. Wspólne gotowanie, a następnie spożywanie posiłku rozwija u dziecka właściwe zachowania społeczne. Maluchy nabierają szacunku do samego aktu jedzenia. Kształtują się zmysły, poczucie smaku, wyrabiają również nawyki zdrowego żywienia.
Nauka gotowania dla dzieci szkolnych
Niewyręczanie dzieci z domowych obowiązków oraz wiara w ich umiejętności wyrabia w nich poczucie własnej wartości i odpowiedzialność. Przez naukę gotowania dzieci już od najmłodszych lat są przyzwyczajane do samodzielności. Wsparcie rodzica ma tu niebagatelne znaczenie. To rodzic pokazuje, jak w sposób bezpieczny i adekwatny do wieku pomóc w przygotowaniu posiłku. Wspiera nabyte przez dziecko umiejętności i zachęca do rozwijania pasji.
Dzieci szkolne są już w pełni przygotowane manualnie, aby pomóc Ci w kuchni. Chętnie uczestniczą w przygotowywaniu posiłków, dzięki intuicyjnie zyskanym kompetencjom. Mają wyrobiony własny smak, ale chętniej próbują również nowości na talerzu. Nauka gotowania dla dzieci w tym okresie jest niczym eksperymenty magiczne. To czas, w którym poza smakiem dzieci zaczynają zwracać uwagę na estetykę potraw. Dzieci rozwijają kreatywność podczas dekorowania i umiejętności prawidłowego odmierzania składników.
O korzyściach płynących z nauki gotowania dla dzieci można pisać jeszcze długo. Najistotniejsze, żeby robić to wspólnie i naturalnie. Bycie rodzicem, który nie naciska, ale pozytywnie wspiera rozwój swojego malucha, nie jest łatwy. Warto jednak poćwiczyć własną cierpliwość i pozwolić dziecku na swobodną naukę przez zabawę. W przyszłości zarówno ono, jak i Ty sam będziesz sobie wdzięczny.